Woorden en waarden

In 2018 ontmoette ik op ons toernooi in Tubeke een supporter die transgender was. Met roodgestifte lippen en een bontmantel sprong ze best in het oog. Na een klein gesprekje gingen we elk onze weg, maar ik keek haar nog na toen ze tussen de ploegen laveerde naar de volgende wedstrijd van haar team. Ik was toch een beetje nerveus om te zien hoe spelers en coaches met de opvallende verschijning zouden omgaan.

Niets. Geen flauwe opmerkingen, geen domme grappen, geen rare blikken. Niets negatief, niets gemaakt positief, gewoon... aanvaarding. Er werd naar haar eigenlijk niet omgezien, en dat was heerlijk. De evidentie dat iedereen zijn weg aflegt, dat iedereen welkom is bij ons: respect in de praktijk. Het is het resultaat van het engagement van spelers, coaches, scheidsrechters en medewerkers om een cultuur te creëren waar de slogan RESPECT ook echt doorleefd is.

Bij de UEFA hebben ze het ook vaak over #respect en over #EqualGame. Hashtags en slogans, vlaggen en wimpels. Maar het bleek de laatste dagen een vlag zonder lading.

Hieronder lees je hoe UEFA EURO 2020 reageert op de kritiek die ze de voorbije dagen kreeg. Voor hen is de regenboog een 'commitment', geen politiek symbool.

Als organisatie een beleid voeren is politiek, jouw politiek, die je vormgeeft op basis van de waarden waar je als organisatie voor staat. Voor ons is de regenboog dus wel een politiek symbool. En daar is niets mis mee.

Bert Ballegeer

Coördinator Younited Belgium

Bert Ballegeer